2019'da daha sağlıklı olmak için yapabileceğin 5 şey

Yeni yıl kararları almayan, alıp da uygulayamayanlar için bile, yeni yıl, yeni bir takvim yılının başlangıcı, temiz bir sayfa oluşturur. 

Nereden başlayacağından emin değil misin? Daha sağlıklı bir bedenle sonuçlanacak bazı fikirlerli senin için derledik.


1. Kafein tüketimini takip et

Günde 400 miligrama kadar kafein, sağlıklı yetişkinler için güvenli görünmektedir. Bu kabaca dört bardak kahvenin içindeki kafein miktarı. Fakat Dr. Garth Graham, bir kardiyolog ve Aetna Vakfı'nın başkanı, birkaç bardak üzerindeki kahvenin zararlı olabileceğini belirtiyor.

Graham, “Sabahları çoğu insan kendini kahve içmek zorunda hissediyor, ancak günde birkaç bardağın sağlık üzerinde olumsuz etkileri olabilir” diyor. Örneğin, çok fazla kahve içmenin (ve diğer kafeinli içeceklerin) kan basıncında artışa neden olabileceğini söylüyor.


2. Açıklanamayan semptomlarının nedenini açıkla

Doktorların, problemin kök nedenini teşhis etmeden, yorgunluk, kilo alımı, düzensiz adet döngüsü ve uykusuzluk gibi semptomları tedavi etmeleri çok yaygın diyor Dr. Raphael Kellman, Microbiome Medicine'ın yazarı ve Kellman Bütünleştirici ve Fonksiyonel Tıp Merkezi'nin kurucusu. “Ama birçok sağlık sorunu sağlıksız bir mikrobiyomdan kaynaklanıyor olabilir ve semptomları hafifletmek veya hatta ortadan kaldırmak için mikrobiyom durumunu iyileştirmek önemlidir,” diye açıklıyor.

Kendini sadece “birşeyler yolunda değil” gibi hissediyor olsan bile, Kellman, mikrobiyomunun optimum seviyede çalışmama ihtimalinin yüksek olduğunu söylüyor. Sağlığını iyileştirmek için bir plan hazırlamana yardımcı olabilecek bir mikrobiyom uzmanıyla tanışmanı öneriyor. Bu, genellikle bir diyet ve egzersiz programı yapmanı, ayrıca da günlük takviyelerinizi eksik etmemen anlamına geliyor.


3. Günlük probiyotik ve prebiyotik almaya başla

Kellman, “Yeni yıla doğru başlamak için tek bir şey yapacaksan, günlük rutinine yüksek kaliteli probiyotikler ve prebiyotikler ekle” diyor. Bunu yapmak, şu anda uğraştığın belirtileri hafifletecek ve gelecekteki hastalıklardan korunmana yardımcı olacak mikrobiyomunu dengeleyecektir.


4. Her gün güneş koruyucu kullan

Los Angeles'ta özel bir pratisyenlik yapan kurul onaylı bir dermatolog olan Dr. Tsippora Shainhouse, yalnızca güneşin altında bir gün boyunca plajda iken değil, yılın her günü güneş koruyucu kullanmanın önemini vurguluyor.

“UV ışınlarının gün içerisinde her zaman mevcut olduğunu bilmek önemlidir. Bulutların arasından geçer, su, kar, buz ve kumdan yansırlar ”diyor Shainhouse. “Arabanda veya ofisindeki pencereye bakan masanda güvende olduğunu düşünürken, UVA ışınları pencere camından bile geçer.”

Shainhouse, en az 30 faktör bir günlük geniş spektrumlu güneş koruyucu kullanılmasını öneriyor. Bunu yapmak UV ışınlarının zararlarını en aza indirecek ve böylece cilt kanseri gelişme riskinizi azaltacaktır. Ayrıca, cildinin genç görünmesine de yardımcı olacaktır, bu yüzden gerçekten bir kazan-kazan.

5. Daha fazla meyve ve sebze ye

Kilo vermek popüler bir yeni yıl kararıdır. Ancak Joan H. Tisch Kadın Sağlığı Merkezi New York Üniversitesi Langone Tıp Merkezi'nde doktor ve tıbbi direktör olan Dr. Nieca Goldberg, ölçeğe odaklanmayı öneriyor. Bunun yerine, diyetinize daha sağlıklı yiyecekler eklemeyi düşünün. Goldberg “Tuz ve karbonhidratı yüksek işlenmiş gıdaları daha sağlıklı seçeneklerle değiştirin” diyor.

Meyve, sebze, kepekli tahıllar ve az yağlı protein bakımından zengin olan kalp sağlığına uygun bir diyet öneriyor. Goldberg, bu diyette günün nasıl görüneceğine dair aşağıdaki örneği veriyor:
  • Kahvaltıda yulaf ezmesi ve yarım bardak çilek
  • Atıştırmalık olarak yer fıstığı ezmesi veya humus ile elma dilimleri
  • Akşam ve öğle yemekleri için de salata eşliğinde ızgara tavuk veya somon gibi yağsız protein çeşitleri
Haydi, 2019'u şimdiye kadar yaşadığın en sağlıklı yıl yap!