Kaygı Cinsel Hayatına Nasıl Zarar Verir?

Kaygılı olmanın kariyerimizde gerilemeye ve sosyal ilişkilerimizde başarısız, stres dolu olmamıza sebep olacağını biliyoruz. Bu nedenle korku, endişe ve kaygının yatakta da bizleri derinden sarsacağına şaşırmamalıyız. 
Uzmanlar da kaygının cinsel hayatımıza olumsuz etki edeceğini belirtiyor...

İster gelip geçici şekilde kaygılı bir insan ol; istersen de genel bir kaygı bozukluğun olsun konu partnerinle özel hayatınız ve bundan zevk alman olduğunda ister istemez büyük problemler oluşabiliyor. Kaygı bozukluğu sebebiyle yaşanılan, özellikle cinsel hayatımız ile ilgili sorunların uzman desteğiyle üstesinden gelmemiz gayet mümkün. Yeter ki kaygılı olmamızın üzerimizde yarattığı duygusal çöküntüyü ve cinsel hayatımıza zararlarını fark edebilelim.
Seks eğlenceli, zevkli ve stres giderici olmalıdır. Eğer senin için uzun zamandır böyle değilse, kaygının nasıl bir rol oynadığını görmek için aşağıdaki yazımızı okumaya devam et!:)

Anksiyete Libidoyu Azaltabilir

Endişeli duygular yatakta sizi çeşitli şekillerde yenilgiye uğratabilir. Zihnini kaplayan kaygılı düşünceler sen günün erken saatlerinden itibaren çok istekli bile olsan moda girmene engel olabilir. 
Panik ve endişenin fiziksel olarak da vücuda etkisi var. Stres hormonlarındaki artış seni daha gergin bir insan haline getirecek ve bu da vücudunun fiziksel olarak gevşemesini zorlaştıracaktır. Fiziksel olarak gevşeyememek cinsel anlamda büyük hazza ulaşmanızı engeller. 
Ayrıca uzmanlar anksiyeteyi tedavi etmeye yönelik kullanılan bazı ilaçların da libidoyu düşürücü etki yapabileceğini belirtiyor. 

Kaygı Vücuduna Olan Güvenini Kırabilir

Tabii ki birinin karşısına ilk kez çıplak olarak geçmek herkes için çok gergin bir durum. Ancak buna bir de aşırı kaygılı olmak eklendiğinde vücudun ve vücudunla ilgili bildiğin "sözde" kusurların hakkında bilinç düzeyin en yüksek noktada olur ve bu konuda saplantılı davranışlara yatkınlık gösterebilirsin. Mesela kadınlarda göğüsleri ile ilgili düşünceleri; erkeklerde "boy" sorunları; ya da yatakta nasıl hareket edildiği ile ilgili bilinç düzeyi kaygılı olunduğunda kendini en yüksek seviyede gösterir. 
Bu tür konulardaki utanç ve kendini sürekli eleştirme durumu cinsel zevk alma becerisini öldürürken; duygusal ve fiziksel olarak o an yatakta bulunamamaya sebebiyet veriyor. 


Kaygı Seni Samimiyetten Uzak Tutar

Korku ve panik tarafından ele geçirildiğinde, eşine fiziksel veya duygusal olarak yakın olmak istemeyebilirsin. Özellikle geçmişinde cinsel travmalar olanlar için cinselliğin kendisi korkutucu olabilir. 
Farkında olmadan, cinsel ilişkiden veya ön sevişmeden kaçınmak ilişkide büyük bir gerginlik yaratabilir.
Sorun her neyse, partnerinle bu sorunun üzerine gitmek yapılacak en doğru hareket olacaktır.

Kaygı Gerçekten Ne İstediğini Sormana Engel Olabilir

Sıklıkla en yakın partnerler için bile tercihlerini ve fantezilerini eşleriyle paylaşmak çok zor olabiliyor. Kaygı bu zorluğu daha da arttırıyor. Bu noktada yapılacak tek şey dürüst ve açık olup cinsel hayatını daha iyi bir hale getirmek. Partnerine karşı ne kadar açık ve net olursan yüreğin o kadar rahatlayacaktır.
Unutma ki yatakta istediğin her şey normal ve iyi!!  Üstelik bir partner ile tamamen şeffaf olabileceğini hissettiğinde sen de daha iyi bir ilişkiye sahip olacaksın. Kaygı adrenalin düzeyini arttırıp sana yatakta nasıl davranman gerektiğine emin olamamaktan başka bir şey sağlamaz!


Anksiyete (Kaygı) Daha Zor Orgazm Olmana Sebep Olur

Sıkışmış kaslar, daralan nefes, diken diken olmuş tüyler gibi kaygı belirtileri devam edip doruk noktasına ulaşmana engel olur. Bu kaygılı durum "orgazm eşiniğinizi" yükseltebilir ve bu da ne kadar sürede ve ne kadar uyarılma sonucu orgazma ulaşabildiğinizi  olumsuz olarak etkiler. 
Aynı zamanda kasları gergin hale getirmeye ve vücudun esnekliğinin azalmasına sebep oluyor. Hatta bu durum kadınlarda vajina kaslarının gerekenden fazla kasılmasına sebep olup sonucunda tedavisi çok zahmetli olan vajinismus rahatsızlığına kadar varabiliyor.
Bu fiziksel değişimler, endişeli düşüncelerle birleştiğinde, cinsel uyarımla ilgili farkındalığınızı daha da karmaşıklaştırıp orgazmı engelleyebilir.

Bu nedenle yataktayken bütün endişe ve sıkıntıları bir kenara; kendini de partnerinin kollarına bırakıp zihninde hiç bir olumsuz düşünce ve endişeye yer vermemelisin :) Unutma ki gevşeyip rahatlamak cinsel hayatın olmazsa olmazlarından biri.